2022.09.13

Átadták Tatabányán kedden a Szent Margit Katolikus Gimnáziumot, amelynek épületét a százhúsz éves, leromlott állapotú egykori Bányakórház felújításával alakította ki a Székesfehérvári Egyházmegye a Modern városok program részeként.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: Szent Margit és a bányászok védőszentje, Szent Borbála tiszta életet élt, ha a két szent lelkisége megmarad az intézményben, megérte az a hatalmas beruházás, amelyet az egyházmegye elvégzett.

Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője elmondta, az intézmény a Tatabányán már évtizedek óta működő óvoda és általános iskola nevelési kínálatát egészíti ki.

A Szent Erzsébet Óvodában 170 gyermeket gondoznak, a Szent Margit Általános Iskolában 272 diák tanul. Hozzátette, az intézmény végleges elkészültéig szükség lesz még a jelenleg szerkezetkész aula és a tornacsarnok befejezésére, illetve az udvar rendezésére.

Az épületet Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke áldotta meg. A tatabányai óváros régi arculatának helyreállításán folyamatosan dolgoznak, korábban megújult a színház, a volt községháza, a környék közparkjai és korhű állapotába állították vissza a kaszinót, szintén kormánytámogatással.

Kép: petervasara.hu

Előző cikk3. évébe lépett nemzetközi projektünk
Következő cikkÚJ MŰFÜVES PÁLYA KÉSZÜL ESZTERGOMBAN