IMG 5108 2 1 1

Erasmus+ 2020-1-HU01-KA204-078753 Innovatív jó gyakorlatok cseréje a szépkorúak digitális fejlesztéséért című nemzetközi pályázatunk utolsó köztes projekttalálkozóját tartottuk Magyarkanizsán.

A két jó gyakorlat megbeszélése megtörtént.

Egy próba margójára – azaz logózott, később is használható tárgyak átadásával zárhatjuk az idősek digitális képzését (pendrive, kitűző, póló, kulacs, vászontáska, esernyő stb.) a tanfolyam résztvevői és a programot segítő fiatalok számára átadva (pl. célcsoporthoz és képzési témához igazodó szponzori üzenet). Ennek szerepe abban lehet, hogy a tanfolyam tagjai a képzés után is szívesen emlékeznek a tanulási folyamatra, és a közösséghez tartozás érzése is erősödhet. Sőt, ha egy logózott pólót vagy a laptop tetejére simítható matricát, galléron viselhető kitűzőt kapnak már az induló képzés elején a résztvevők (idősek és a fiatal mentorok), az együvé tartozás jegyében telhetnek majd a tanfolyami órák, és ez sokat jelenthet a személyes kapcsolatokat egyre erősebben igénylő és kereső, idősödő embertársainknak.

Az ajándékok bekerülési ára vagy részét képezik a tanfolyami díjnak, vagy szponzori, esetleg pályázati támogatás útján készülhetnek el.   

Közösségi oldalak vs. szomszédolás? avagy Digitálisan nem lehet koccintani! – azaz a digitális lehetőségek használata egyensúlyban maradjon a személyes kapcsolattartással, hiszen digitálisan nem lehet koccintani!

Sokszor érzékelhetjük, hogy egy-egy családi, fiataloknak is szóló program meghirdetésekor bizony éppen a célcsoport marad távol, vagy csak „fél gőzzel” vesz részt – telefont nyomogatva, elkülönülve a társaságtól. Sőt, az idős korosztály is belekerülhet abba a helyzetbe, hogy egyszerűbbnek, kényelmesebbnek tartja a „virtuális beköszönést” a Facebookon, vagy egyéb digitális kommunikációs megoldás alkalmazását a személyes kapcsolattartás helyett.

Mi azt javasoljuk jó gyakorlatunkkal, hogy „ne koccintsunk digitálisan!”. Az idősek is tartsák meg a személyes baráti látogatásokat, sétákat, a szomszéddal való beszélgetéseket, mert a valós kapcsolatok sosem helyettesíthetőek másfajta megoldásokkal.

A jó gyakorlat találkozó másik részében a koordinátor (MZNT) projektmenedzser, Dr. Nagyháziné Szabó Bernadette előkészítette a záró beszámolás folyamatát, és kivetítette az egyes partneri feladatok részleteit. Vár még ránk disszeminációs munka, a projekt és a jó gyakorlat gyűjtemény értékeltetése és megosztása 5 nyelven, a hatás elemzése és a pénzügyi elszámolás menete.

Utolsó állomásunk a projektzárás. Viszlát Tatán, a 08.22-én a záró konferencián!

IMG 5153 1
EU flag Erasmus vect POS
Előző cikkJÚLIUSTÓL INDUL A BOLTI KÉSZPÉNZFELVÉTEL
Következő cikkTata város és környékének kerékpáros hálózata