Vakvezeto kutya foto

Helyszín: Vakok Intézete Tata

A 2023. év első iskolai érzékenyítő programon a tatai Vaszary János Általános Iskola 5. b osztályának tanulói látogattak el, hogy megismerjék az intézetben folyó munkát és a látássérült lakók életét a hétköznapokban egy diákoknak szóló játékos bemutató keretein belül.

A programon részt vett 20 diák, 1 kísérő pedagógus, valamint 12 fő ellátott, és természetesen az intézmény kollégái.

A gyerekek nagy lelkesedéssel és kíváncsisággal érkeztek az intézetbe, a figyelmük a program ideje alatt kitartó és aktív volt, nagyon érdeklődőek voltak.

Az iskolás csoport köszöntése után rövid programismertetés következett, melyet az intézet egyik fejlesztő pedagógusa tartott.  

A diákok 4 állomáson ismerkedtek a látássérült emberek számítógép- és okostelefon használatát segítő speciális képernyőolvasó szoftverekkel, a pontírással, a foglalkoztatóban folyó munkába tekinthettek be, a fehérbottal történő közlekedéssel és a látó vezető technikával. Megtapasztalhatták közelről az intézményi ellátottak társaságában a foglalkoztatóban zajló munkát is, és ezeket ki is próbálhatták a kedves kolléganő segítségével. Az egyes csapatok minden állomáson 15 percet töltöttek, és mindenhol a diákok feltehették kérdéseiket is a VÁI munkatársainak és az intézmény programba bevont lakóinak. A beszélő szoftvereket és a látó vezető technikát bemutató állomás munkájába kapcsolódtak be, ami nagyon hasznos tapasztalatszerzési lehetőség volt számukra is, a gyerekek pedig megtapasztalhatták, hogy a látássérült emberek is sokfélék csakúgy, mint az ép emberek.

A program utolsó különálló részeként következett a 2 fő intézeti lakó és vakvezető kutyáik bemutatkozója és bemutatója. A gyerekek megismerhették a vakvezető kutyák munkáját gyakorlati bemutatóval egybekötve.

A program zárásaként összegzés következett, mely során a gyerekek feltehették a közben felmerülő kérdéseiket, majd átvehették a valamennyi tanuló nevét tartalmazó, sík- és pontírással készült emléklapot. 

Forrás: Szilágyi Andrea – szabadidő-szervező

Előző cikkHangtál „fürdő”
Következő cikkTatabányai Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal Szolgáltatói érzékenyítés