A vitamindús táplálkozás nemcsak egészséged szempontjából elengedhetetlenül fontos, de a diétában és alakod formálásban is szerepet kaphat. Vitaminokra és ásványi anyagokra a szervezetnek szüksége van, hiszen elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez, valamint nélkülözhetetlenek más enzimek, vitaminok és különböző tápanyagok hasznosításához, az anyagcsere-folyamatok beindításához, de egyes vitaminoknak a fehérjék, zsírok, szénhidrátok lebontásában vagy az izmok optimalizásában van fontos szerepük, ezért érdemes a pluszkilók ellen is bevetni őket.
B-vitamin: A B-komplexnek is nevezett családba nyolc különböző vitamin tartozik: a B1, a B2, a B3, a B5, a B6, a B7, a B9 és a B12. Ezek a vitaminok fontos szerepet játszanak abban, hogy a szervezet a fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat gyorsabban bontsa le, hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez, a bőr és a haj szépségéhez, a fáradságérzet csökkenéséhez. A B6-vitamin például segíti a fehérje beépülését az izmokba, ezért bevitelére mindenképp érdemes figyelni. Legkönnyebben a tojásból, lazacból, csirkehúsból, tejből, hüvelyesekből, zöld levelesekből és állati belsőségekből, például májból pótolhatók.
D-vitamin: A zsírban oldódó vitamin hiánya nemcsak az anyagcserét stoppolja, ezzel pedig megakasztja a fogyókúrát, de a zsírleadást is szabotálja, mivel a D-vitamin hiánya megnövekedett étvággyal is jár. Egy korábbi tanulmány megállapította, hogy a napi kalcium- és D-vitamin-kiegészítőt szedők több zsírt adtak le hasi tájékon, mint azok, akik placebót fogyasztottak. A tudósok szerint a kalcium és a D-vitamin együttes hatása étvágycsökkentő hatású. Az emberi szervezet képes a D-vitamin szintetizálására, ehhez szükséges napfény, azaz UVB-sugárzás és napi legalább 15 perc napozás. A D-vitamin természetes forrásai a halak, a tojás, a gomba vagy a tejtermékek.
E-vitamin: A zsírban oldódó E-vitamin jó hatással van a vérnyomásra, antioxidáns jellege miatt segíthet megelőzni a rák kialakulását. Emellett javítja a fizikai állóképességet, csökkenti az izmok sérülését edzés közben és javítja az izomerőt, helyreállítja az anyagcserét és a vérkeringést. A túlsúlyos emberek nagyobb oxidatív stressznek vannak kitéve, ami a káros hatású szabad gyökök rombolását hajtja végre a szervezetben. Az E-vitamin segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott szabad gyököket. Természetes forrásai az olajos magvak, csírák – például búzacsíra – zöld leveles zöldségek, például a spenót, sóska, mángold és különböző olajok, például a kókuszzsír, napraforgóolaj, búzacsíraolaj.
K-vitamin: A zsírban oldódó K-vitamin amellett, hogy fontos szerepet tölt be a véralvadás szabályozásában, a máj méregtelenítő munkáját is segíti. A máj nem csupán a szervezetbe bevitt méreganyagok lebontásáért felel, de részt vesz a szénhidrát-, a fehérje- és a zsíranyagcserében is, ezáltal a test egészének működését befolyásolja az, hogy éppen hogy funkcionál. A K-vitamin forrásai többek között a kelbimbó, karfiol, káposzta, brokkoli, málna, eper, paprika.
Forrás: femina.hu