P1260841

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Fehér Liliom Népfőiskola hálózati partnerünk jóvoltából öt témakörben indultak nálunk közösségépítő foglalkozások: csipkeverés, csuhé, makramé, quilling, bútorfestés témakörben, összesen 50 fő részvételével, 20-20 alkalommal.
A foglalkozások a népi hagyományok átörökítését szolgálják a közösségépítés eszközével.
Közös szakköri munkánk lezárásaképpen a foglalkozásokon elkészült munkákból válogatva kiállítást szerveztünk. A tárlat ünnepélyes megnyitójára 2023. május 17-én került sor a volt Piarista rendházban.

Tóth Balázs Gergelyné Hubik Mónika irodavezető, szakkörvezető köszöntötte elsőként a vendégeket. Üdvözlő szavai mellett fontosnak érezte kiemelni a közreműködő két kolléganő, Farkasdi Tünde és Vigh Anita szakkörvezetői munkáját is, akik az egyenként 20 alkalmas szakkörök közösségét szervezték és kalauzolták végig a hagyományőrzés és az alkotás útján.   

Hornyákné Pálmai Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom vármegyei igazgatója köszönetét fejezte ki a 2. éve működő közösségépítő munkáért. Jó hírrel jött közénk: a következő „A Szakkör” jelentkezési lehetősége máris ismét megnyílt, és szeretettel várják az alkotni vágyókat.

A közművelődési szakember után a Népművészet Mestere, Nagy Vinczéné Marika csipkeoktató mondott megnyitó beszédet. Rövid kitekintést adott a magyar csipke történetéről, mely igazán hosszú múltra tekinthet vissza: az ún. történelmi csipkéktől (egyházi textíliák, viseletek és szobabelsők díszei) a XX. századon át jutunk el az új stílusú csipkékig. A csipkeoktató szakember végül biztatta a jelen lévő szakköri tagokat, érdeklődőket, hogy folytassák a megkezdett kézműveskedést, éljék át ismét az alkotás örömét, mely az új szakkörök indulásával ismét lehetővé válik.    

A folyosó-galéria asztalain és paravánjainkon gyönyörű alkotások sorakoztak a szép számmal megjelent érdeklődők előtt: a különleges hajtogatási technikával készített quilling díszek, monogramok, sőt ékszerek – medálok, fülbevalók. Szemet gyönyörködtető makramé kulcstartókat, tükörkereteket, növénytartókat, öveket, szatyrokat, tarisznyákat, girlandokat láthattunk fonalból, spárgából csomózva-kötve gondos és tehetséges kezek által. A csipkeverés szakkör jelentette talán a legnagyobb kihívást az alkotó közösség számára: többszáz éves hagyomány, mégis új és eddig ismeretlen technikaként jelentkezett a csipkék készítése. Kiállítottuk a csipkeverés eszközeit is a csodás gallérok, díszek, szalagok, könyvjelzők között. A csuhé mint alapanyag szintén nagyon népszerűnek bizonyult, hiszen ez a természetes anyag megfelelően előkészítve alkalmas akár virágok hajtogatására is amellett, hogy megsodorva szép textúrájú felületek készülhetnek. Már a szakkörre jelentkezéskor éreztük, hogy a bútorfestés népszerűnek bizonyul majd az alkotni vágyók között. S nem tévedtünk: a kiállított tükörkeretek, díszek, dobozkák, ládikók színes virágmotívumokkal díszítettek, s akár a modern enteriőrökbe is beillenek szépségüknél, kellemes színviláguknál fogva.        

A gyönyörű kézműves munkákat bemutató kiállítás még két hétig látogatható a volt Piarista rendházban. Szeretettel várjuk a tárlatlátogatókat!     

Előző cikkA Szakkör
Következő cikkVakok és gyengénlátók a Gerecse Teljesítménytúrán