20240523 102549

A Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat tagjai hónapról hónapra összegyűlnek a szorosabb együttműködés érdekében. Az éppen aktuális témákat megvitatják. Ilyenkor a kulturális szférát érintő kérdések kerülnek előtérbe, a közös együttgondolkodás fontos a hálózat további erősítéséhez.

Május hónapban a kápolnásnyéki népfőiskola látta vendégül a dunántúli és felvidéki hálózati tagokat. Gyönyörű helyszínen találkozhattunk, a Kápolnásnyék szívében álló Halász-kastélyban.

Az alapítványi formában működő szervezet elnöke, Radics Eszter bemutatta tevékenységüket, beszélt az ott folyó munkáról. A szervezet fontos célja az élethosszig tartó tanulás sajátos formája a Kárpát-medence legkomplexebb – iskolarendszeren kívüli – művészeti képzésének, a magyar nemzeti identitást erősítő művészeti nevelési programjának megvalósítása.

A több lábon tevékenykedő népfőiskola munkájába betekintést nyerhettünk. Nemcsak elméletben, hanem fizikailag is megnézhettük a különböző helyszíneket.

Láthattuk a kastély történeti és textilművészeti kiállítását, a fotós és szobrász műhelyt, Szűcs galériát-Szűcs László szobrászművész alkotásaival.

A Halász Gedeon Eseményközpontban egy meseíró pályázat eredményeképpen létrejött roll-up kiállítást csodálhattunk meg.

Különleges szabadulószobát üzemeltetnek a kastély parkjában felállított vasúti kocsiban, korhű stílusban kialakítva.

A délután további részében beszélgetés zajlott a Liszt Művészházban, melynek témája az aktuális szakmai kihívások, a pályázati lehetőségek feltárása. Megosztottuk tapasztalatainkat, melyeket jó gyakorlatként használhatunk a jövőbeni munkáink során.

Szöveg és fotók: Farkasdi Tünde

Előző cikk2024 Szakkör kiállítás
Következő cikkFogyatékkal élők 2. tatai tófutása