1

Pótolhatatlan és páratlan a népfőiskolai hálózat tevékenysége, összpontosuló ereje, amely mögött ott húzódik az a több száz, ezer ember, akikkel kapcsolatban állnak – mondta a kultúráért és innovációért felelős miniszter december 9-én a Lakitelek Népfőiskolán tartott szakmai napon.

A találkozón a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság is bemutatkozott, felvillantva színes tevékenységeinek sorát, célcsoportjait, eddigi 27 éves működésének eredményeit és jövőbeli stratégiai céljait is.

    Az elmúlt év nyarán Lakiteleken megalakult Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat alapító szervezeteinek előadásait követően Csák János elmondta: „a magyarok feladata az, hogy megvalósítsák kultúrájuk innovációját, amihez egy innovációs kultúra létrehozásán át vezet az út”.
    A miniszter szerint a kihívást az jelenti, hogy az őseink által létrehozott kulturális örökséget és fizikai javakat, illetve az elmúlt években a népfőiskolák által felhalmozott tudást hogyan lehet a legjobban hasznosítani – fogalmazott.
    Kiemelte: a hálózat feladata, hogy a rábízott eszközökből a lehető legtöbbet hozza ki. Minden perc és minden forint, amivel nem ezt tesszük, eltűnik a múltban, és nem lehet újra visszahozni – fogalmazott Csák János.
    A miniszter szerint úgy kell a magyar kultúrába az innovációt behozni, hogy az a legkülönfélébb technikai vívmányokat használó fiatalokat is „bevonzza”. Az eddig kialakult jó gyakorlatok elterjesztésében pedig nagy szerepe van a Nemzeti Művelődési Intézetnek.
    A jelenlévőktől a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat bővítését kérte és azt, hogy a népfőiskolák használják ki a rendelkezésre álló eszközöket, anyagi és emberi erőforrás-lehetőségeket, mert „helyettünk senki nem viszi át a magyar kultúrát a másik partra” – tette hozzá.
    Pataki András, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta: „a népfőiskolai mozgalom azt az alapvető funkciót tölti be, amely az ember fogyasztói társadalmi vonatkozásait tudja teljes mértékben és radikálisan megváltoztatni”. Másrészt Kárpát-medencei kisugárzásával a szellemi értékek vonatkozásában is bázis tud lenni – fogalmazott.
    Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke megnyitójában elmondta: a szakmai napra olyan települések és szervezetek képviselőit hívták meg, ahol nyitottak egy népfőiskola létrehozására. A várományosoknak a találkozó révén lehetőségük nyílik megismerni a népfőiskolai hálózat szerkezetét, működését. A szakmai nap célja továbbá egy gyors helyzetkép felvázolása a kormányzatnak – fogalmazott Lezsák Sándor.
    Kárpáti Árpád, a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat megbízott vezetője szerint a népfőiskolák hálózati működése közös szellemi alapon, közös módszertant és erős kommunikációt, közös fellépést tesz lehetővé. Olyan értékalapú erőforrás-gazdálkodás, amelyben a népfőiskolák egymást kiegészítve és erősítve megsokszorozzák a hálózat tagjainak lehetőségeit és eredményességét.
    Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője arról beszélt, hogy a kultúrstratégiai intézményként működő szervezet tevékenységének központjában a közösségi művelődés fejlesztése áll annak intézményi, szakember-ellátottsági, tevékenységi és forrásteremtési oldalával.
    Nyári Gábor, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár (RETÖRKI) ügyvezető igazgatója előadásában kiemelte: különösen fontos, hogy a legfrissebb kutatási eredmények minél előbb megjelenjenek az oktatásban, illetve eljussanak a társadalom szélesebb rétegeihez. A RETÖRKI tudományos közösségének véleménye szerint így érhető el, hogy a közösségi emlékezetben elfogadottá váljon az a tézis, amely szerint a rendszerváltás – minden hibája és árnyoldala ellenére – átvezette Magyarországot a kommunista diktatúrából a parlamentáris demokráciába – fogalmazott.
    A Lakitelek Népfőiskolán zajló szakmai napon részt vett Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára is.

(Forrás: MTI)

Fotók: Újvári Sándor

Előző cikkMEGKEZDŐDÖTT A 70 ÉV FELETTIEK TÁMOGATÁSÁNAK KÉZBESÍTÉSE TATABÁNYÁN
Következő cikkA VASÚTI BALESETEKRE HÍVJA FEL A FIGYELMET A MÁV