o1

„Telefon kikapcs, óra levesz!”, „Természet wellness”, „Ha szakrálisan nem vagyunk organikusak, praktikusan nem megy.”, „gyógynövényismereti séta”…

Ki ne kapná fel a fejét egy ilyen különleges, figyelemfelkeltő kínálatot olvasván? A szabadidő hasznos eltöltésére, a Természet varázsának minél közvetlenebb átélésére a Természetes Életmód Alapítvány invitálja a napi robotban megfáradt embereket, no és a szabadba vágyó, az állatokat és a növényeket szerető, az élővilág iránt érdeklődő gyerkőcöket.

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság ezúttal a TÉA tevékenységeinek helyszínére, az agostyáni Ágoston-ligetbe szervezte családi délutánját. A helyszínen Labanc Györgyi kuratóriumi elnök, közoktatási szakértő és Czumpf Attila kuratóriumi titkár, foglalkozását tekintve agrármérnök, humánökológus tartott számunkra „tárlatvezetést” a madárdalos, árnyas fákkal körülvett Ágoston-ligetben. Megpihenhettünk középkort idéző fogadó hűvösében, ahol jólesett az ízletes, nyolc gyógynövényből főzött tea.

A népes társaság legkisebb tagjai örömmel szedtek friss füvet, hogy megetessék a nyuszikat, kecskéket, póni lovat. A gyerekek fáradhatatlanul szaladtak egyik kerítéstől a másikig, hogy egyik jószág se maradjon ki a finomságokból.

o2

Láttuk a Tanodát is, ahol a környezetismereti táborozók, a környezeti nevelői képzésen résztvevők, a nyári táborok lakói gyönyörű, kézzel készített rönkfa bútorok között, sok-sok színes tájékoztató tábla, ásványok, kőzetek, madártollak, preparált állatok, domborzati térképek társaságában töltik ismeretszerző óráikat. A barátságos hangulatú épület galériáján tölthetik az éjszakát a több napos programra érkezők.

o3

10 állomásból álló „Szelíd Energia tanösvény” is található a liget 20 hektáros területén. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt érdekes és izgalmas találkozást jelent üzemanyag nélkül, szelíd energiával működő berendezésekkel megismerkedni: szélkerék, tartálykollektor, szolár szárító, tartályos komposztáló, törpe vízerőmű, tartályos kollektor. Igaz, a mi örökmozgó gyerkőceink ezúttal inkább a mozgást, a játékot élvezték.

o4

Sétánk különleges állomásának bizonyult az Árpád-kori körtemplom másolat megtekintése, melyet Assisi Szent Ferencről neveztek el, és májusban szentmise keretében áldották meg. A 13. századi rotunda helyére kerülő körtemplomot közel húsz éve építették lelkes közreműködők, önkéntesek.

o5

Csupa izgalmas látnivaló, érdekességek, természeti szépségek, megannyi élmény, friss levegő és kedves házigazdák – így foglalhatnánk össze legtömörebben a családi napot, melyet az Agostyáni Ökofaluban töltöttünk el.

Szöveg: Dr. Nagyháziné Szabó Bernadette

Fotók: Farkasdi Tünde

Előző cikkVCA-KP-1-2021/5-000469
Következő cikkBorvacsorán vettünk részt a civil együttműködés jegyében