iksz megbeszeles 2022 11 09 3

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság egyik korábbi uniós projektjében kezdte el az önkéntesség gyakorlati működésének koordinációját: kialakította annak jó gyakorlatát, hogy miképpen találnak egymásra az 50 önkéntes órát vállaló diákok és az őket foglalkoztatni tudó szervezetek. Ahogyan akkor ezt mondtuk – megtalálják egymást, mint „zsák a foltját”.

A projekt keretében 2018-ban kettő, 2019-ben és 2021-ben pedig egy-egy IKSZ börzét is megvalósítottunk összesen közel 2.250, önkéntes munkára jelentkező diák látogatóval. Ezeken a börzéken átlagosan 25-30 civil szervezet képviseltette magát, főleg Tata és Tatabánya vonzáskörzetéből.

Most újabb IKSZ börzére 2022. november 24-én kerül sor (a részletekről később tájékoztatunk). Az esemény előkészítésének része volt a mai közös megbeszélés a fogadó szervezetekkel. A volt Piarista rendházban megrendezett találkozót Borsó Tibor, az MZNT elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte a kapcsolódás és az összefogás fontosságát: a fiatalokat bevonjuk az önkéntesség áramkörébe, és közös munkálkodással ki tudjuk alakítani a munkavégzésük lehetőségeit.

Az előkészítés alatt álló 5. IKSZ börzével kapcsolatos tudnivalókat az MZNT önkéntességet koordináló munkatársa, Poczik Ernő foglalta össze. A rendezvény a szokásos rendben zajlik majd: a diákok turnusokban érkeznek, és a kitelepülő civil szervezetek és intézmények fogadják őket standjaiknál. Minél szemléletesebben, interaktívabban tudja egy szervezet bemutatni saját tevékenységi körét, annál több diákot vonz az asztalához, s nyeri el az ő tetszéseiket. Azaz: megtalálják majd egymást, mint „zsák a foltját”.

Ami még újdonságot jelent az idei IKSZ börzén, az a szakmai fórum szervezése a nagy rendezvényt követően, a nap délutánján. Lehetőséget kapnak a részt vevő intézmények, civilek a saját önkéntes jó gyakorlataik bemutatására, és találkozhatnak a diákokat segítő, az önkéntes munkát iskolai szinten koordináló pedagógusokkal is. A közös eszmecserén várhatóan minden felvetődő kérdésre választ kapnak majd az érdeklődők.

Előző cikkFIGYELEM!
Következő cikkLengyel-magyar találkozó az együttműködés jegyében