IMG 7726

Hagyománnyá vált a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaságnál az éves Magyary konferenciához tartozó, a névadóhoz kötődő városi helyszíneken történő megemlékezések megtartása.  A konferencia általában június 10.-hez, Magyary Zoltán születésnapjához igazodik, s így előtte rendezzük meg ünnepségeinket a szülőháznál, a járási hivatalnál és a Magyary házaspár végső nyughelyénél. Idén, Magyary Zoltán születésének 136. évfordulóján a konferencia időben kissé később, július 1-jén követi a hármas koszorúzást.

A szülőház előtt Michl József, Tata Város polgármestere emlékezett a 136 évvel ezelőtt Tatán született közigazgatás-tudósra. Beszédében elmondta, hogy a ma embere hálával gondol Magyary Zoltánra munkásságáért és a gondolkodásmódért, mely alapján létrejött a tervszerű, hosszú távon is követhető, intézményesített közszolgáltatás. Szerinte ennek a szakmai vonalnak, a rendszerszerű intézmény-fejlesztésnek a tovább gondolása alapján nyílt meg nemrégen a Magyary Ház, mely modern eszközeivel és lehetőségeivel egyaránt szolgálja a teljes lakosságot, az olvasóközönséget, a gyermekek tanulását, művelődését és a vállalkozókat.

A hármas koszorúzási ünnepség következő helyszíne a Tatai Járási Hivatal, ahol Ströcker Zoltán hivatalvezető osztotta meg gondolatait az emlékezőkkel. Elsőként Magyary Zoltán államelméleti eszményképéről, a hatékony és eredményesen működő közigazgatás tanáról beszélt. Kiemelte továbbá Magyarynak a maga korában is újdonságnak tartott elméletét az ügyfélközpontú közigazgatásról, valamint Tata és Tóváros egyesítésének szorgalmazásáról és az 1938-ban történt megvalósulásról. Külön szólt még a hivatalvezető az eszménykép XXI. századi tovább éltetéséről, a pilot projektként megkezdett Digitális Állampolgár Programról: egyszerűsödik, felgyorsul az ügyintézés, időt és a pénzt spórolunk vele, az otthonunkból, sorban állás nélküli intézkedés kényelméről már nem is beszélve (applikáció formájában is elérhető a program). 2024 szeptemberétől már élesben is működik majd a rendszer, így egyelőre regisztrációval tudunk részt venni a digitális állampolgárság lehetőségeinek használatában.

Magyary Zoltán életpályája sajnos rövidnek bizonyult ahhoz, hogy sok-sok évtizedes szakmai kiteljesedés is megadasson számára (57 éves korában, feleségével együtt vetettek véget életüknek a 2. világháború végének zűrzavarában 1945. március 24-én, Héregen). A Környei úti temetőben alusszák örök álmunkat, közös sírhelyen, ahol a megemlékezésünk sora is zárul minden évben. Juhász Marcell, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Magyary Zoltán Szakkollégiumának elnöke mondott beszédet a síremléknél. A rövid múltfelidézés után a jelenről és a jövőről szólt a fiatal szakkollégista: 2001 óta, tehát 23 éve törekszik arra a Magyary Zoltán Szakkollégium, hogy megadja a soron következő értelmiségi generációnak, a leendő közigazgatási szakembereknek a magas színvonalú munkához szükséges szakmai fejlődési lehetőségeket. Beszédét azzal zárta, hogy köszönetet mondott a 29 éves Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaságnak a névadó emléket folyamatosan ápoló, őrző munkájáért. 

A beszédet tartók és a népfőiskola képviselői mindhárom helyszínen elhelyezték a megemlékezés és a tisztelet koszorúit.  

Szöveg: Dr. Nagyháziné Szabó Bernadette
Fotók: Domai János

Előző cikkOrbán Balázs könyvbemutatója Tatán
Következő cikkNégy kiállítás-megnyitó egy napon, egy helyen