Tatán a kötelező és nem kötelező közművelődési feladatok teljesítésében sok szereplő vesz részt. A város saját intézményein és szervezetein túl közművelődési megállapodással rendelkező helyi civil szervezetek és további, megállapodással nem rendelkezők színes és sokrétű tevékenységet végeznek a területen. Mindezen résztvevők teljes körű szakmai összehangolásáért, a programválaszték kiegyensúlyozottabbá tételéért kezdeményezte még tavaly év végén a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság a helyi Közművelődési Kerekasztal létrehozását.

Az elgondolást megvalósítás követte, ugyanis 2022. február 23-án összeült városunkban a Közművelődési Kerekasztal nyolc civil szervezet részvételével: Neszmélyi Borút Egyesület, Tata-Dat Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Tata és Térsége Civil Társulás, Tatai Helytörténeti Egyesület, Tatai Kenderke Néptánc Egyesület, Tatai Városkapu Zrt., TIT KEM Egyesület – Tatai Csillagda, Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság. Az ülésén tanácskozási joggal volt jelen Michl József polgármester, Rigó Balázs alpolgármester, dr. Horváth József jegyző, valamint a Közgyűjteményi Tanács képviseletében a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár és a Kuny Domokos Múzeum képviselői. A hatékony munkához a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága is szakmai támogatást nyújt.

A tanácskozást Michl József nyitotta meg, először is megállapítva, hogy a megyében elsőként alakult ilyen tárgyú civil együttműködés, mely a város kulturális kincseinek, szellemi produktumainak őrzését is feladatának tekinti. Kívánságát fejezte ki a jövőre vonatkoztatva azzal, hogy a kerekasztal ne kiüresedett „bizottságként” működjön, hanem egymást erősítő, összefogni képes közösségként.        

Hornyák-Pálmai Éva, az NMI KEM Igazgatóságának vezetője azon örömének adott hangot köszöntőjében, hogy az évek óta tervezett szövetség végre létre jöhetett, és sok szervezet érzi fontosnak kivenni a részét a közös kulturális munkából. Civilek, akik a közművelődési alapszolgáltatások sokszínűségét képviselik, s a kultúra és a művelődés területén maradandót alkotnak.

Rigó Balázs alpolgármester szerint egymást erősítve, jó gyakorlatok megosztásával, programszervezéssel, pályázati projektek indításával is mélyülhet a most létrejött együttműködés. Külön feladatokkal jár ugyan az új szerepkör, de a befektetett idő és energia végül biztosan megtérül, és gyümölcsöző lehet az összefogás minden résztvevő számára.      

Borsó Tibor, az MZNT elnöke – egyben a kerekasztal kezdeményezője és az ülés levezető elnöke – azt is javasolta, hogy a Kulturális Koncepció éves terveiben foglalt célok megvalósításában minél több civil szervezet vállaljon feladatot, ill. a civilek saját rendezvényei kerüljenek bele a koncepcióba. Szeretné, ha a határozatban megjelenő megalakulás híre eljutna olyan szervezetekhez is, amelyek nyitottak a csatlakozásra, a közös kulturális munkára.

Az ülés ezt követően az alakuló határozat aláírásával és a Szervezeti és Működési Szabályzat elfogadásával folytatódott, majd a tagok megválasztották Borsó Tibort ügyvivőnek, Tóth Balázs Gergelyné Hubik Mónikát pedig helyettes ügyvivőnek.

A jelenlévő szervezetek a Szolgáltatási terveket együttesen áttekintették, kiegészítették, egyeztették idei programterveiket, hangsúlyozva a közös kapcsolódási pontokat. A Közművelődési Kerekasztal tehát ezennel megalakult városunkban, és az eddig csatlakozott szervezetek egymással összefogva, együttműködve dolgoznak majd a kultúra, a közművelődés terén – a lakosság érdekében. 

Forrás: mznt.hu

Előző cikkEnyhültek a látogatási szabályok
Következő cikkMikor lesz az óraátállítás 2022 tavaszán?