Orrcseppfuggoseg igy kerulj ki ebbol az ordogi korbol

Az allergiás nátha – szénanátha leggyakoribb tünete az orrdugulás, ami az elsők között jelenik meg, és utolsóként távozik. Az orrdugulás sokak életét keseríti meg, hiszen az allergia szezonon kívül a megfázásnak is vezető tünete, így aki például allergiás a tavaszi fűfélékre és a parlagfűre, illetve legalább egyszer megfázik a téli szezonban, annak egész évben küzdenie kell az orrdugulás okozta kellemetlenségekkel.

Az orrdugulás önmagában is sok bosszúsággal jár, hiszen szaglás- és ízérzékelés csökkenéshez vezet, elveszi az illatok és az ételek okozta örömet. További probléma, hogy a folyamatos szájon át történő légzés miatt torok szárazságot okoz, illetve az ajkak kicserepedését idézi elő. Ez főleg az éjszakai órákban jelent gondot, hiszen olyankor kevesebb folyadékot viszünk be – vagy ha mégis tudunk annyit inni, hogy ne érezzük magunkat kiszáradva, akkor pedig a gyakori vizelési ingerrel kell megküzdenünk.

Tehát bárhonnan is nézzük, az orrdugulás hatással van az alvásminőségünkre, és semmiképp sem pozitívan. Sokan panaszkodnak arra, hogy a nehézkesebb légzés miatt kialvatlanok, nehezebben tudnak koncentrálni a feladataikra, ingerlékenyebbek és fáradékonyabbak. És ha ezt is hozzávesszük a szaglás- és ízérzékelés veszteségből adódó kellemetlenségekhez, akkor nem túlzás azt állítani, hogy az orrdugulás az egész életünkre negatív hatással van.

Vannak, akik beletörődnek a helyzetükbe, csendben tűrnek, szenvedek, és százasával vásárolják a százas papírzsebkendőt, amit hiába használnak, hiszen az orrfújás nem segít a duguláson – viszont a sok orrfújás kisebesíti az orr környékén lévő bőrt, ami újabb bosszúságokat okoz.

Olyanok is akadnak, akik nem kérnek a fenti tünetekből, ezért az orrcsepp/orrspray használata mellett döntenek. Ezek a készítmények csodával határos, instant megoldásnak tűnnek, hiszen pillanatok alatt megszüntetik az összes tünetünket: újból élvezhetjük az ízeket, illatokat, búcsút inthetünk a száj és torok szárazságnak, és a pihentető alvás pozitív hatásait is újból megtapasztalhatjuk. Egy darabig…

Azzal azonban sokan nem számolnak, hogy az orrcseppek/orrspray-k egy része jellemzően nyálkahártya-lohasztó, vagyis a rendszeres, hosszabb távon történő alkalmazás kiszárítja a nyálkahártyát, vagyis minden kezdődik az elejéről, csak sokkal erőteljesebb változatban. Ilyenkor pedig még nehezebb menekülni a probléma elől, hiszen ebben a stádiumban már nem a megfázás vagy az allergia okozza az orrdugulást, hanem az, hogy a különféle készítményekkel tönkretettük a nyálkahártyánkat, megtévesztettük a szervezetünket.

Első körben azt javasoljuk, hogy mielőtt orrcseppet vagy orrsprayt választunk, egyeztessünk a patikussal vagy egy allergológussal, hogy mely termékek nem károsítják az orrnyálkahártyát. Törekedjünk rá, hogy ne egyből a legerősebb szert vegyük meg, hanem kezdjünk természetese alapú, gyógyhatású készítményekkel.

Ha pedig már megtörtént a baj, akkor azonnal függesszük fel az orrcsepp használatát, és kezdjük el kiböjtöni azt az 1-2 hetet, amíg az orrnyálkahártya regenerálja magát, egyéb esetben olyan komoly orrcsepp függőség alakulhat ki, ami akár évekre is megkeserítheti az életünket.

Forrás: nlc.hu

Előző cikkJackl Vivien, a TVSE úszója 3. helyezett lett úszó OB-n!
Következő cikkAz EU maximalizálná a lakások hőmérsékletét