vertessz latout csoportkep

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság a 2021/2022. tanévet egy korábban elmaradt látóúttal indította el: Markó András régész „Samu, a vértesszőlősi előember” címmel tartott előadásához kapcsolódóan meglátogattuk a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Kiállítóhelyét.

Fél 10-kor közösen indultunk a Magyary Művelődési ház elől, autóbusszal. 10 órától Kisné Cseh Julianna (régész, muzeológus Tatabányai Múzeum) tárlatvezetésével ismerhettük meg a vértesszőlősi előembertelep és Samu történetét. Előadónk vázolta Samu korának geológiai, növény- és állattani viszonyait a felső-pleisztocén Mindel-Riss interglaciális időszakában (mintegy 320 ezer éve). Több helyszínen, leletekkel is bizonyította a tárlatvezetésen elhangzottakat. Hangsúlyozta, hogy a nevezetes lelet – tarkócsont – 1965. évi megtalálása óta  folyamatosan zajlanak ásatások a területen. Idén ősszel a Samu leletétől nem messze fognak ásatni, új helyszínt bevonva. Megtudtuk, hogy a vértesszőlősi előembertelep nemzetközi hírneve nemcsak abban rejlik, hogy megtaláltak egy előembertől származó tarkócsontot és két gyermekfogat, hanem ez mellett feltárták a kőeszköz alapanyagokat és „termékeket” is. Komplex fauna, flóra és pollen analízis is történt, aminek eredményeként több új fajt fedeztek fel (pl: ős berkenye, vadszőlő, orgona). A látóút utolsó momentumaként megtekintettük a területen élő állatok talplenyomatait is.

Az eseménnyel kapcsolatban a látóúton résztvevők jól érezték magukat, és Kisné Cseh Julianna tárlatvezetésével maximálisan elégedettek voltak. A visszafelé is jó hangulatú buszút után többen is pozitívan értékelték a látóutat, és jelezték, hogy a későbbiekben más hasonló eseményen is részt vennének.

Előző cikkTatai Civil Hetek
Következő cikkÚjra itt a MaTATA túra!