png 20230404 201245 0000

avagy szabadegyetemi formában folytatjuk ismeretterjesztő tevékenységünket

Népfőiskolánk közművelődési tevékenysége tovább folytatódik, mégpedig új struktúrában. A szabadegyetemi oktatási forma nem idegen a népfőiskolai mozgalomtól, sőt. E képzési forma tantervhez nem kötődik, szakmai előképzettséget nem igényel, de az általános műveltséghez tartozó ismeretekkel szolgál a szabadegyetem hallgatóinak.

Négy szabadegyetemi kurzust tervezünk, négy tematikával. A tavaszi szabadegyetem címe: „Láthatóvá a láthatatlant – irány a csillagos ég!” – vagyis a csillagászat és az űrkutatás izgalmas, vonzó és misztikummal teli világába avatja be a hallgatóságot. Egy kis ízelítő az előadások tartalmából: galaxisok, csillagok, bolygók, álló és suhanó égi jelenségek, felhők feletti univerzum, ahogyan mindezt a teremtő Természet megalkotta és a fantáziával megáldott ember igyekszik szemlélni, kutatni és értelmezni távcsővel, csillagvizsgálóval, vagy csak pusztán a két szemével, tekintetét az égre szegezve.

Legelső előadásunkat 2023. április 17-én, hétfőn 17 órától Simon János amatőr csillagász tartja „Csillagászat gyerekektől felnőttekig” címmel: „a csillagászat egy olyan tudomány, amely minden tudományágat magába foglal, segít megérteni az univerzumot, az égitestek mozgását, a csillagok életét. Az előadás során megpróbálunk majd mindenki számára érthetően és izgalmasan bemutatni néhány érdekességet, amelyek segítségével közelebb kerülhetünk a világegyetemhez. Végül pedig reméljük, hogy mindannyiunkban felébred majd a kíváncsiság és az érdeklődés, hogy további felfedezéseket tegyünk a csillagok és az univerzum világában.” Az első szabadegyetemi előadás helyszíne: 2890 Tata, Bercsényi u. 1., Fischer ház.

Az előadások közé látóutat is illesztünk, hogy a gyakorlatban is bepillantsunk a csillagászat rejtelmeibe: a Hold, a Vénusz, a Mars bolygók mellett kettős és csoportos csillagokat vizsgálhatunk távcsővel.

A tavaszi szabadegyetemi képzésünk nyári programokkal folytatódik, majd ősszel és télen is érdekes, különleges és izgalmas előadásokkal és látóutakkal várjuk az érdeklődőket.   

Sz egyetem.jpg page0001
Előző cikkMEGHALT A NÜRNBERGI PER UTOLSÓ, MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ ÜGYÉSZE
Következő cikkVILÁGBAJNOKI BRONZÉRMES A JUNIOR MAGYAR FÉRFI PÁRBAJTŐR CSAPAT