kepernyokep 2024 02 20 124311

Immáron harmadik alkalommal szerveztünk a szakköri csoportjaink munkáiból kiállítást. Tavaly év vége óta szorgosan dolgozó szakkörtagjaink mostanra már biztos kézzel nyúlnak az alapanyagokhoz, a mesterségek fortélyaival ismerkednek. Kezdetekben voltak olyan jelentkezők, akik kételkedtek saját ügyességükben. Ahogy múlt az idő, a szakköri alkalmakon eltöltött tevékenykedés eredményeképpen nőtt a tudásuk, magabiztosságuk. Tulajdonképpen ezek a húsz alkalmas szakköri sorozatok lehetőséget jelentettek számukra, hogy ízelítőt kapjanak a népi mesterségek alapjainak a megismeréséhez. Egy kis betekintés abba a sok száz éve felhalmozódott szakmai tudásba, amit őseink megőriztek számunkra.

Kép1


A kiállítás apropója, hogy az évadban végéhez ért a Nemzeti Művelődési Intézet és a Népművészeti Egyesületek Országos Szövetsége által létrehozott húsz alkalmas „Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért” c. program, melyben mi is részt vettünk négy féle szakkörrel. A nemezelés, bútorfestés, szövés kereten és a gyertyakészítés szakköreit indítottuk el. A csoportok a Bercsényi irodában és a Máltai Szeretetszolgálat Vasút utcai telephelyén találkozhattak hétről-hétre.

A szakköreinken elkészült munkákból, gyönyörű alkotásokból állítottuk össze május 21-re a Szakkör kiállítást. Az érdeklődő rokonok, ismerősök kíváncsian csodálták, mi pedig büszkén mutattuk be munkáikat.

Elsőként köszöntőt mondott Borsó Tibor az MZNT elnöke, beszélt a szervezetünknél folyó közösségteremtő, közösségépítő munkáról.

Majd köszöntőt mondott Horváth Ágota a Komárom- Esztergom Vármegyei Igazgatóságának megbízott igazgatója, aki aktív részese volt a szakköreink létrejöttének. Segítségével eljuttattunk egy nemezelő szakkört a Máltai Szeretetszolgálat Vasút utcai idősek napközijébe, lehetőséget kaptak az idősek erre a fajta kézműveskedésre. A Népművészeti Egyesület titkára, Vécs Éva nyitotta meg az idei Szakkör kiállítást. Elmondta, jó látni a kis közösségek munkáit, eredményeit. Kihangsúlyozta, hogy szakmai szemmel nézve is gyönyörű alkotások születtek.

Köszönjük az elismerő szavakat!

Előző cikkSzőgyéni nap Tatán – 2024.05.13.
Következő cikk6. Hálózati Műhelynap – Kápolnásnyék, 2024.05.23.