kep cikkhez

Népfőiskolánk szervezésében emlékeztünk meg délelőtt Benda Kálmán professzor, történész, akadémikus, az 1940-1944-ig működött Tatai Népfőiskola egykori vezetője születésének 110. évfordulójáról a tatai Kamalduli ház emléktáblájánál.

Keresztesi József, az MZNT örökös tiszteletbeli elnöke emlékező beszédében kiemelte Benda Kálmán életének és munkásságának legfőbb állomásait. Különös tekintettel arra az időszakra, amikor Magyarországon virágzásnak indult a népfőiskolai mozgalom, így Tatán Magyary Zoltán ösztökélésére, Márkus Jenő tiszteletes javaslatára 1940 januárjában Benda Kálmán vezetésével kezdődött el a tanfolyami képzési rendszer. Sőt, készített Népfőiskolai útmutatót is, összeállította a foglalkozások tanmenetét és a vándorkönyvtár teljes anyagát is. Benda Kálmán 1941-ig vezette a népfőiskolát, mely aztán 1944-ben végleg bezárta kapuit. Az MZNT egyébként minden év január 7-én megemlékezik az egykori népfőiskola alapításáról is a mai Arnold Hotel épületénél.    

Benda Kálmán munkássága és a Tatai Népfőiskola is a Megyei Értéktárat gazdagítja. Aki szeretne még több részletet megtudni az életműről és a hajdanvolt népfőiskoláról, jöjjön el a szabadegyetemi előadás-sorozatunkra december 7-én 17 órára a Fischer ház Magyary termébe, ahol Borsó Tibor, az MZNT elnöke emlékezik meg a helyi értékeinkről.

Előző cikkElismerő oklevél „Az Év Felelős Foglalkoztatója” pályázaton
Következő cikkA Magyary Zoltán Tudásközpont fejlesztési projektje lezárult – új közösségi tér nyílik hamarosan Tatán