Kep1

Ikonikus épületnek számított mindig is a régi „HMO” – a Honvédségi Művelődési Otthon (ismertebb nevén Tiszti Klub). Az idő előrehaladtával egyre fogytak a funkciói, romlott az állaga, majd végleg bezárult a kapuja. Most ismét megtelik majd élettel, teret ad közösségi, kulturális eseményeknek, helyet biztosít induló innovatív vállalkozásoknak és start-up kezdeményezéseknek, találkozóknak, kulturális programoknak.

Az épületrész (387 m2) felújítása megtörtént a projekt előírásai szerint, az ERFA költségek (137,72 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás) felhasználásával. A korábbi beosztáshoz képest teljesen átalakult az épület belső tere. Hatalmas, világos hall fogadja a belépőket, majd a szolgáltatásnak megfelelően kialakított termekbe érkezünk: kávézó, coworking helyiségek (közösségi munkavégzésre alkalmasak), bérelhető és személyzeti irodák, oktatótermek, gyermekek részére tágas foglalkoztatóterek. Az ötletgazdák és a tervezők nem titkolt szándéka valósulhatott meg a beruházással: közösségi, kulturális és gazdaság-fejlesztést is támogató, a város vonzerejét is növelő épületrész jött most létre.

Kep2

Egy másik fejlesztés eredményeképpen, szintén pályázati támogatásból kialakították az épület hátsó traktusában helyet kapó, akadálymentesített városi könyvtárat olvasóteremmel, előadó- és konferenciateremmel, kiállítótérrel, irodákkal, könyvraktárral. Érdekesség és gesztusértékű, hogy Körmendi Géza bácsi nevét kutatószoba, Kálmán Attiláét egy külön terem is őrzi. 

Kep3

A zárórendezvényen részt vett Bencsik János országgyűlési képviselő is, aki köszönetet mondott a projekt sokszintű közreműködőinek: a város vezetésének a kulturális élet felpezsdítése iránti elkötelezettségéért, a projektcsapatnak az irányító munkáért, Páhy László építésznek a tervezésért, a kivitelezőknek pedig azért az összehangolt munkáért, melynek végeredménye az impozáns, korszerű közösségi tér.

Kep4

A Komárom-Esztergom Vármegyei Közgyűlés részéről Borsó Tibor foglalta össze a létrejött beruházási folyamatot a pályázati tervezéstől az utolsó simításokig, kiemelve, hogy nem ráncfelvarrás történt, hanem funkciójában megújuló, innovatívan kialakított közösségi térrel gazdagodott a város. A Magyary Zoltán Népfőiskola elnökeként külön megjegyezte, hogy örömmel konstatálta a névválasztást

Michl József polgármester beszédében külön kiemelte, hogy széleskörű közösségi bevonódást remél az épület megnyitásától: helye lesz ott gyermekeknek szóló foglalkozásoktól a vállalkozók jelenlétén át a könyvek és a helytörténet iránt érdeklődőkig minden korosztálynak. A beruházás második szakasza indulhat el most, a termek, előadók berendezése, élettel megtöltése. A parkolási lehetőségek száma pedig a TÁVHŐ épülete helyére tervezett parkoló kialakításával bővül majd.

Kep5 1

Az épület várhatóan 2024 tavaszán nyílik meg a közönség előtt.

Szöveg és fotók: Dr. Nagyháziné Szabó Bernadette

Előző cikkBenda Kálmán 110 éve született
Következő cikkVI.IKSZ Börze – ahol szerencsésen találkozott a kereslet és a kínálat