kerekasztal

A Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat felvidéki és dunántúli tagjai idén először tartották közös találkozójukat, ezúttal a mezőörsi Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány és a Gróf Széchenyi István Népfőiskola meghívására. A tudás- és tapasztalatcsere hagyománnyá vált a hálózat életében, s erre minden szervezetnek igénye, sőt szüksége is mutatkozik.

A találkozók forgatókönyve is kialakult a gyakorlat során: először a házigazda bemutatkozik, ismertetve a tevékenységi rendszerét, bemutatva a témafelelősöket, a célokat, a jövőképet. A mezőörsi népfőiskola részéről először Szabó Gyula elnök beszélt a 30 éves alapítvány történetéről. Szerinte egy szervezet életében vannak olyan alaptémák, melyekre kiemelt hangsúlyt kell fektetni a működés során. Ilyen a saját tulajdonú ingatlan, mely a folyamatos működés egyik feltétele lehet. Másik alapvető cél az utánpótlás nevelése, hogy legyen kinek átadni a stafétabotot. Harmadrészt pedig a biztos anyagi háttér megléte az, ami elengedhetetlen a szervezeti működés biztonsága szempontjából.      

Cseh Dániel alapítványi titkár tartott előadást az idén 30 éves népfőiskola múltjáról és mindennapjairól. Összefoglalta a Timaffy László Népi Gazdálkodási Kollégium tevékenységi tematikáját és módszertanát (a hagyományos népi gazdálkodás elsajátításának segítése szakértők, gyakorlati tudást és fogásokat átadó gazdálkodók által), valamint a Közös Jövőnk projekt megvalósítását (Kárpát-medencei Környezetvédelmi Verseny a felső tagozatos korosztálytól az egyetemi hallgatókig).       

Üde színfoltja volt a találkozónak az aulában található kiállítás megtekintése, mely a 30 éves fennállás történetét mutatta be képekben.

Az ebédet követően Szepesi Gergő irodavezető vázolta röviden a népfőiskola jövőbeli terveit, majd kezdetét vette a kerekasztal-beszélgetés, a vasvári Kovács István szakmai vezető moderálásával. A hálózati nap egyik lényeges pontja a közös gondolkodás a lehetséges fejlődési irányokról, tehát a találkozó ezen része az aktualitásoké, a szakmai hozzászólásoké. Érintettük a hálózat működésének alapvető mérföldköveit (együttműködések, szerződések, pályázatok), a kommunikáció és az információ-áramlás még hatékonyabbá tételének lehetőségeit, az éves programokat szervezetenként.        

Fontos része minden találkozónak a következő alkalom házigazdájának és időpontjának kijelölése. Nos, ezúttal fölkészül az MZNT.  

szabo gyula es cimbi
tiborral3
cseh daniel2
kiallitason
Előző cikkMegemlékezés a Tatai Népfőiskola 84 évvel ezelőtti megalapításáról
Következő cikkKárpát-medencei hálózati műhelynap Nr. 5.