Interaktiv kiallitas nyilt a Tulipanos Hazban

Már látogatható Tatabányán a Tulipános Ház alagsori részén található interaktív bányászati kiállítás. A különleges tárlat három nagy egységből áll. A helytörténeti részen az interaktív elemek a helyi bányászat történetére fókuszálnak, bemutatják, hogyan formálta a város történelmét az ipar. Megismerhető a helyi emberek élete és munkája a bányában.

Egyik látványos eleme a terepasztal, amely a város és környékének bányászati tevékenységét mutatja be. Emellett megfigyelhető, milyen volt egy víz betörés a tárnába, és bányászattal kapcsolatos képek, poszterek, korabeli újságcikkek, videóvetítések mellett különböző bányászati korokból fennmaradt eszközök replikái, hű másolatai is. A vetítőteremben pedig folyamatosan vetítik a bányászattal kapcsolatos helytörténeti jellegű rövid dokumentumfilmeket.

A másik nagy egység a földrajzi ismeretek szemléltetése, ahol nyomtatott képes és szöveges molinók mellett a virtuális valóság nyújt élményt. A legmodernebb technika segítségével a résztvevők egy bányában találják magunkat, és a bányászattal kapcsolatos feladatokat kell végrehajtaniuk. A legkisebbek bizonyára élvezettel vesznek részt a Jura-kori felfedezésben, ahol a kiterjesztett valóság játék segítségével a dinoszauruszokról szerezhetnek információkat. Emellett kiállított kőzetek, különleges ásványok is láthatóak.

A harmadik nagy egység az átmeneti szekció, amelynek összekötő funkciója van, segítséget nyújt a látogatóknak a tárlat helyes bejárásához, valamint kiegészítő információkat ad a kiállítás helyszínéről. Letölthető a Jó szerencsét! nevű applikáció, amelynek segítségével a padlón elhelyezett matricák 3D-s képként jelennek meg.

Forrás: kemma.hu, fotó: funzine.hu

Előző cikkA magyar fiatalok nagy része magányosnak érzi magát: ez állhat a háttérben
Következő cikkVárhatóan kevesebb dinnye terem idén, de a belföldi fogyasztást ki tudják elégíteni a termelők – közölte a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete.