Segitseg

A Vakok Állami Intézete Öreg-tó Otthonában is lehetőség nyílt már 2017 óta, hogy az iskolai közösségi szolgálat keretében önkéntes tevékenységet végző diákokat fogadjanak.

Az iskolai közösségi szolgálat keretében elvégezhető önkéntes tevékenység nagy segítséget jelent az intézmény és a gondozottjaik számára, melynek révén több és változatosabb szabadidős közösségi program megszervezésére, a városba történő gyakoribb kimozdulásra nyílik lehetőségük. Az intézmény vezetői fontosnak tartják, hogy a diákok olyan önkéntes tevékenységet végezzenek, ami valódi, értelmes és hasznos elfoglaltságot jelent számukra, mellyel tényleges segítséget nyújthatnak az azt igénylőknek, miközben az érettségi vizsgához előírt kötelezettségüket is teljesítik. A diák önkéntesek fogadásával és foglalkoztatásával céljuk, hogy a felnövekvő generációk nyitottá váljanak a fogyatékos személyek irányába, szükség esetén megfelelő segítséget tudjanak nyújtani. Emellett az is kiemelt céljuk, hogy az önkéntesség a fiataloknak a későbbiekben is fontos tevékenység legyen, akár rendszeres elfoglaltságként szerepeljen.

Kis csoportokban és egyénileg is fogadják az önkéntességet végző diákokat, elsősorban közösségi, szabadidős programokon történő segítségnyújtás keretében, pl. beszélgetés, felolvasás, látássérült kliensek kísérése városi séták, rendezvények, koncertek, színházi előadások meglátogatása során segítségnyújtás, sporttevékenységek végzésében (tandem kerékpározás, uszoda látogatás, futás stb.), közreműködés intézményen belüli szabadidős programokban, pl. sportnap, kézműves foglalkozások, ünnepi, jeles napokhoz kapcsolódó műsorok adása, dekoráció készítése, parkgondozás, tantárgyi korrepetálás. Az önkéntesek számára biztosítandó változatos tevékenységek között egyaránt szerepelnek hétköznap délutáni és hétvégi elfoglaltságok. A diák önkéntesek fogadása együttműködési megállapodás aláírását követően kezdődhet el.

Az önkéntességet végző diákokat egy ún. érzékenyítő foglalkozással felkészítik a látássérült emberekkel való kapcsolatteremtésre, kommunikációra, illetve a kísérésük során nélkülözhetetlen ún. „látó vezető technika” helyes használatára. A foglalkozás során a diákok betekintést kapnak a vak és gyengénlátó személyek mindennapjaiba, megismerhetik kommunikációjuk sajátosságait és speciális kommunikációs eszközeiket, illetve feltehetik kérdéseiket, megfogalmazhatják esetleges félelmeiket, aggályaikat a velük való találkozással és közös tevékenykedéssel kapcsolatban, melyekre az Intézet szakemberei informatív és a gyakorlatban is alkalmazható válaszokat adnak.

Az önkéntes tevékenységek minden esetben szakemberek jelenlétében és folyamatos felügyelete mellett, a jogszabályokban és a két intézmény között létrejövő együttműködési megállapodásban foglaltaknak megfelelően zajlanak. Az önkéntesekre lehetőség szerint a nyári időszakban, illetve akár a kötelező 50 óra teljesítésén túl is számítanak, ez utóbbi esetben természetesen már egyéni közérdekű önkéntes tevékenységre kötendő szerződés keretében.

Kedves Diák!

Amennyiben érdeklődsz az általunk kínált lehetőség iránt, örömmel mutatjuk be intézményünket és annak tevékenységét az elvégezhető feladatokat egy személyes találkozó keretében, melyre szeretettel várunk!

Itt jelentkezhettek:

Szilágyi Andrea

Szabadidő-szervező, Önkéntes – Iskolai közösségi szolgálat koordinátor

Vakok Állami Intézete Öreg-tó Otthon, Tata

2890 Tata, Deák Ferenc utca 5/B

Telefon: 0670/2963049

E-mail: szilagyi.andrea@vakokintezete.hu

Előző cikkParty Bike túra az Öreg-tó partján
Következő cikkSIKERESEN PÁLYÁZOTT OROSZLÁNY