IKsz29

Van egy jól bevált receptünk: hívj meg több száz diákot, adj melléjük fogadó szervezeteket, helyezd el őket egy nagy térben, hogy kényelmesen elférjenek. Hagyd, hogy szépen vegyüljenek – garantáltan egymásra fognak találni!

Népfőiskolánk már 6. alkalommal rendezi meg Tata Város Önkormányzatával és a TAVIDÖK-kel karöltve a tatai IKSZ Börzét. Eddig összesen 3000 diák élt a lehetőséggel, és 52 szervezet várta évről évre az önkéntes munkára jelentkező fiatalokat. Minden középiskolás feladata, hogy érettségi vizsgájáig teljesítse az 50 órányi iskolai közösségi szolgálatát. Szerencsés esetben ez saját döntés alapján történik, a diákok maguk választják meg az önkéntes munkájuk jellegét. Hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre, ebben segíti őket az IKSZ Börze.

A tatai Güntner Aréna és Sportcsarnok ad helyet a programnak, hiszen bőven kell hely a standoló szervezeteknek is, és az érkező diákseregnek is. Idén 340 középiskolás látogatott el a börzénkre, és 28 kiállító szervezet várta őket. A cél ilyenkor, hogy a fiatalok minél teljesebb képet nyerjenek az adott tevékenységről, megismerjék a szervezet folyamatosan végzett feladatait, célcsoportját, céljait, eredményeit. Így kerülnek ki a standokhoz a szemléltetőeszközök (játékok, színes szóróanyagok), a mindennapi munkavégzés tartozékai (munkaruhák, munkavédelmi felszerelések stb.), sőt még folyamatosan vetített kisfilmeken is láthatóak a munkás hétköznapok. A diákok megállnak a standoknál, kérdezhetnek, érdeklődhetnek, fölpróbálhatják a munkaruhákat, kézbe vehetik az eszközöket, a felszereléseket. Ott a lehetőség, csak élni kell vele.

Idén még egy külön feladattal is bővült a diákok szerepköre: Tata vezetése benyújtja pályázatát a 20.27. évi Európai Ifjúsági Főváros címre, ezért az arénába látogató tanulók egy QR kód segítségével, kérdőív kitöltésével vehettek részt ebben a folyamatban.

Az esemény során a fő szervező Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság a TAVIDÖK-kel partnerségi megállapodást kötött a további szoros együttműködés jegyében – Borsó Tibor elnök és Ködmön Kristóf diákpolgármester közreműködésével.

Előző cikkA Magyary Zoltán Tudásközpont fejlesztési projektje lezárult – új közösségi tér nyílik hamarosan Tatán
Következő cikkIdei utolsó alkalmához érkezett az Őszi Szabadegyetemünk